A kávé élettani hatási

Sokunk kedvence, az espresso, gyógyszer-e vagy méreg?
Avagy, jó vagy rossz szokás-e a kávézás

Sokak számára elképzelhetetlen a reggel gőzölgő, fekete espresso nélkül. Ha épp elfogy otthon a kávénk, akkor képesek vagyunk teljesen kizökkenni a napi rutinunkból, hiszen életünk mindennapos szeretett szertartása a kávézás. A borokhoz hasonlóan, egy vérbeli kávérajongónak fontos, hogy az az espresso, amit a csészéjébe tölt, minőségi legyen, hiszen a jó espresso-nak, akár csak a jó bornak: teste, aromája, zamata van. Ráadásul egy igazán kiváló minőségű espresso képes a baráti beszélgetéseket, sőt, akár a munkás hétköznapokat is, megédesíteni.

Egy felmérés szerint, mi magyarok, annyira szeretjük a kávét, hogy naponta 22-23 millió adaggal fogyasztunk el országos viszonylatban a feketelevesből. Ez az adat is alátámasztja, hogy orvosi ellenjavallatok ide vagy oda, napjaink egyik legnépszerűbb élvezeti cikke az espresso.

Persze a minőségnek ára van, és mivel az espresso mindennapos fogyasztási cikk, hamar utántöltésre szorul. De miért költenénk vagyonokat egy olyan kiszerelésű espresso-ra, ami jó ugyan, de hamar elveszti az aromáját a kiszerelése miatt?

A jövő kávéfogyasztói nem véletlenül tértek át a kapszulás kávékra, hiszen a vákuumzárt kávékapszulákból a nap minden szakaszában olyan espresso nyerhető, aminek zamata a frissen pörkölt kávééval vetekszik. Ráadásul a kapszulás kávé elkészítése sem hasonlít a kotyogós kávéfőzés balesetveszélyes procedúrájához, az eredmény pedig messze fölülmúlja az automaták híg feketeleveseit.

Nincs olyan ember, aki életében ne ivott volna espresso-t vagy ne tudná, hogy mi az. És valószínűleg a legtöbben arról is hallottak már, hogy egy időben a espresso is a káros és egészségromboló élvezeti cikkek feketelistájára került. Erről azonban megoszlanak a vélemények!

Számos orvosi kutatás ugyanis bebizonyította ennek az ellenkezőjét is, vagyis, hogy a kávé fogyasztása egészséges. Korábban az espresso rovására írták a magas vérnyomás, a koleszterinszint-növekedés, csontritkulás, stroke, gyomorfekély kialakulását. Mára azonban számos tudós cáfolja, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás, azaz a koffein akár csak kicsit is ártana az egészségünknek. Sőt!

Ahogy a technológia fejlődik, úgy fejlődnek szokásaink is, hiszen a régi kotyogós kávéfőzők sok háztartásban rozsdásan hevernek a sufni mélyén, és az új kategóriás automaták helyére is megérkeztek a kapszulás kávégépek.  Ezekkel az élet sokkal egyszerűbb, hiszen pikk-pakk csúcsminőségű kávéházi olasz kávé gőzölöghet a csészénkben már otthon is. Arról nem is beszélve, hogy az irodában is gördülékenyebben megy a munka, ha híg kávé helyett, krémes, aromás, pörkölt kapszulás kávét kortyolgathatunk.

Persze biológiailag úgy vagyunk összerakva, hogy kávé nélkül is felébredünk, és zajlik az életünk, de kapszulás kávéval azért egy kicsit jobb. Reggelente azaz illat, már a nap kezdeténél megalapozza a hangulatunkat, és munkaközbe is inspiráló egy-egy kávészünet, amikor az ember fejben helyre tesz mindent. Szóval a minőségi élethez egyszer és mindenkorra hozzátartozik a kávé. Persze ebből is csak a jófajta! Mert, ha már van egy szenvedélyünk, akkor az szóljon a minőségről, és mi sem kényeztetőbb egy krémes, lágy, minden érzéket átható, eredeti olasz kapszulás kávénál!

Mindannyian beláthatjuk, hogy a kávé több egyszerű italnál. Az espresso misztikum, amit számtalan életérzés kísért a történelem során: kávéházak füstös levegőjében vitatkozó irodalmárok, szabadságot akaró forradalmárok, vágyaktól forrongó szerelmesek… stb.

Ugyanakkor a kávé természet:
A metilxantin vegyületek csoportjába tartozó koffein hatvannál is több növényfélében lelhető fel, így például a kakaóbabban vagy a tealevélben is. A koffein, bár az amfetaminokkal rokon, hatásra gyengédebb, és a szimpatikus idegrendszer serkentésével éri el, hogy éberebbek legyünk és ne érezzük magunkat kimerültnek.

Egyetlen csésze espresso, vagy egy kapszulás kávé körülbelül 100 mg koffeint tartalmaz. Mivel pörköléskor a kávé koffeintartalma szabaddá válik, és egy része elbomlik, így a sötétebb pörkölésű kávék, kávékapszulák kevesebb koffeint tartalmaznak világosabb társaiknál. A jó minőségű kávék és kapszulás kávék esetében minőségi követelmény, hogy koffeintartalmuk 1-1,5% között legyen.

Jó vagy rossz szokás-e a kávézás?
Arról a hiedelemről pedig, miszerint az espresso fogyasztása magas koleszterinszinthez vezethet, kiderült, hogy tévedés, mivel nem a kávé a nem kívánatos tényező ez esetben, hanem a kávéolaja, ami a hagyományos főzés esetén a kávéba kerülhet. Érdemes papírszűrőn keresztül készíteni a kávét, de ma már a kapszulás kávégépek korában, ez sem okoz gondot.

Szintén tévedésnek bizonyult az az elképzelés is, miszerint a kávéfogyasztás szívproblémákhoz vezethet. Ha mértékkel és rendszeresen hódolunk a kapszulás kávé élvezetének, akkor a szívünk szokásunkhoz edződik. Persze, mint minden szenvedélynél, a kapszulás kávé esetén is érték a mérték.

Pláne várandósság esetén, mivel egy USA-ban végzett kísérlet során kimutatták, hogy a kávéfogyasztás kismamák esetén könnyen vezethet spontán abortuszhoz. Várandósság idején, és szoptatáskor érdemes mellőznünk az energetizáló espressot, annál jobban fog esni, amikor már kedvünkre fogyaszthatjuk a legújabb krémes, habos kapszulás kávékat.

A csontritkulás egyik kiváltó tényezőjének is tekintették már az espressot, mivel úgy gondolták, hogy a koffein fokozza a vizelettel történő kalciumürítést a szervezetből, és ezáltal árt a csontoknak. Megfelelő mennyiségű kalcium bevitele mellett azonban ez a kockázat kizárható.

És még egy érv, ami a finom kapszulás kávé mellett szól: a kávézás nem növeli, sőt bizonyos kutatások szerint még csökkenti is a rák kockázatát! Mivel egy kapszulás kávé nagyobb mennyiségű antioxidánst tartalmaz, mint ugyanennyi áfonya, így a szabadgyökökkel szemben is védi a szervezetet.

A pro kontrák után, egyértelműen a kávéfogyasztás hasznossága mellett teszi le a voksát egy floridai tanulmány, ami számos pozitív élettani hatást ír az espresso számlájára. Eszerint egy kiváló minőségű kapszulás kávé csökkenti a vesekő kockázatát, segít túl lenni a másnaposságon, enyhíti a migrénes és a menstruációs fájdalmakat, serkenti az agyi vérkeringést, és csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának valószínűségét is.

Arról nem is beszélve, hogy több más egyetem kutatásai is alátámasztják, hogy bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük rendszeres espresso-fogyasztással, úgymint a vastag-, végbél- és bőrrák rizikófaktorait. A kapszulás kávéról az is bebizonyosodott, hogy megakadályozza a tumor növekedését, miközben fokozza a kemo- és sugárterápiák hatékonyságát.

Persze a megrögzött kávérajongók, akkor is itták kedvenc espresso-jukat, amikor még azt hitték, hogy káros. Így, hogy valószínűsíthetően épp az ellenkezője igaz, nem csoda, ha a kapszulás kávék korában még több rajongót hódít meg a minőségi espresso. Különösen úgy, hogy a kávékapszulákból egyszerűen, gyorsan, kényelmesen nyerhető ki az olasz Dolce Vita-t idéző aromás kapszulás kávé.

Képzeld csak el, hogy egy gondola ringat Velencében, vagy Róma ókori utcáin csücsülsz egy hangulatos kávézó teraszán, melletted a Fontana di Trevi kútjának vize csobog, az úti könyvedet lapozgatod, isteni kávét iszol, és abban reménykedsz, hogy ez az élmény sosem ér véget…

A kapszulás kávék világában nem is! Egészségünkre!

BEJELENTKEZÉS
FACEBOOK
Híreink