A kávé régen és ma

Az érett, piros színű kávészemeket már Krisztus előtt is ismerték az emberek. Egy Káldi nevű etióp pásztor Kr.e. 300-ban arra lett figyelmes, hogy a kecskéi feltűnően élénk állapotban vannak és valószínűleg legelés közben néhány kávészemet be is kapkodtak az állatokkal olyannyira feltűnően nagy aktivitással legelésztek tovább.
Nos, ezek voltak azok a legelső kávészemek, amelyekből néhány évszázaddal később kávékapszulát készítették.
Természetesen Káldi pásztor története a kávékapszulák kialakulásában csak legenda. Márpedig a legenda valós tényét sem megerősíteni, sem pedig megcáfolni nem tudjuk.
A 852 és 932 között élt Rhazes szerzetes példája azonban már sokkal több mindenre rávilágít a kávékapszula kapcsán. Hiszen Rhazes a kávészemeket gyógyításra használta, tehát már ekkoriban is felismerték a kávékapszulák jótékony hatását az emberi szervezetre nézve. 
A kávészemek a társadalom minden rétege számára csak a 15. században váltak teljesen ismertté. Talán nem is gondolnánk, de mindez a Jemenben élő szufi szerzeteseknek volt köszönhető, akik nem rejtették véka alá, hogy igencsak szerettek különféle serkentő szerekkel élni. 
Magyarországon a modernkori kávékapszula megjelenésének származtatása a török uralom idejére tehető, ugyanis a kávézás a török étkezések egyik nélkülözhetetlen velejárója volt. Történt, hogy a 17. században a váradi pasa elhatározta, hogy elfogja Thököly Imre fejedelmet, ezért egy jóízű ebédre invitálta. Ám a magyar fejedelem megérezte, hogy őt bizony tőrbe csalták, ezért igyekezte távozásra fogni a dolgot. De ekkor már késő volt. Miután megkávéztatták, elfogták, és börtönbe vetették.
hazai kávézási szokások tehát a 17. században kezdtek kialakulni, mindamellett, hogy a „fekete leves” kifejezés is ekkortájt kezdett elterjedni a köznyelvben. 
Napjainkra a kávézási szokás fénykorát éljük. A kávékapszula lehetővé tette például, hogy még finomabb, még kellemesebb kávét kortyolhassunk reggelente kedvenc csészéinkből.
Természetesen a kávézás akkor válik valóban felejthetetlenné, ha a kávékapszula, amit fogyasztunk: minőségi. 
A minőségnek ára van, de nem a Gimoka kávékapszuláinál. Mindössze ugyanis 90 Forintban kerül egyetlen vákuumcsomagolt kávékapszula. A markánsabb, erőteljesebb ízvilágtól, a krémesebb, habosabb változatokig ki-ki megtalálhatja saját kedvencét.
Ha Ön elég kreatív, kialakíthatja akár a saját egyedi kávézási szokásait is. Egy valami azonban egészen biztos: a kávé egészséges, és jótékony hatásait bárki megtapasztalhatja mindennapjai során.

BEJELENTKEZÉS
FACEBOOK
Híreink