A kávé régen és ma

Az érett, piros színű kávészemeket már Krisztus előtt is ismerték az emberek. Egy Káldi nevű etióp pásztor Kr.e. 300-ban arra lett figyelmes, hogy a kecskéi feltűnően élénk állapotban vannak és valószínűleg legelés közben néhány kávészemet be is kapkodtak az állatokkal olyannyira feltűnően nagy aktivitással legelésztek tovább.
Nos, ezek voltak azok a legelső kávészemek, amelyekből néhány évszázaddal később kávékapszulát készítették.
Természetesen Káldi pásztor története a kávékapszulák kialakulásában csak legenda. Márpedig a legenda valós tényét sem megerősíteni, sem pedig megcáfolni nem tudjuk.
A 852 és 932 között élt Rhazes szerzetes példája azonban már sokkal több mindenre rávilágít a kávékapszula kapcsán. Hiszen Rhazes a kávészemeket gyógyításra használta, tehát már ekkoriban is felismerték a kávékapszulák jótékony hatását az emberi szervezetre nézve. 
A kávészemek a társadalom minden rétege számára csak a 15. században váltak teljesen ismertté. Talán nem is gondolnánk, de mindez a Jemenben élő szufi szerzeteseknek volt köszönhető, akik nem rejtették véka alá, hogy igencsak szerettek különféle serkentő szerekkel élni. 
Magyarországon a modernkori kávékapszula megjelenésének származtatása a török uralom idejére tehető, ugyanis a kávézás a török étkezések egyik nélkülözhetetlen velejárója volt. Történt, hogy a 17. században a váradi pasa elhatározta, hogy elfogja Thököly Imre fejedelmet, ezért egy jóízű ebédre invitálta. Ám a magyar fejedelem megérezte, hogy őt bizony tőrbe csalták, ezért igyekezte távozásra fogni a dolgot. De ekkor már késő volt. Miután megkávéztatták, elfogták, és börtönbe vetették.
hazai kávézási szokások tehát a 17. században kezdtek kialakulni, mindamellett, hogy a „fekete leves” kifejezés is ekkortájt kezdett elterjedni a köznyelvben. 
Napjainkra a kávézási szokás fénykorát éljük. A kávékapszula lehetővé tette például, hogy még finomabb, még kellemesebb kávét kortyolhassunk reggelente kedvenc csészéinkből.
Természetesen a kávézás akkor válik valóban felejthetetlenné, ha a kávékapszula, amit fogyasztunk: minőségi. 
A minőségnek ára van, de nem a Gimoka kávékapszuláinál. Mindössze ugyanis 90 Forintban kerül egyetlen vákuumcsomagolt kávékapszula. A markánsabb, erőteljesebb ízvilágtól, a krémesebb, habosabb változatokig ki-ki megtalálhatja saját kedvencét.
Ha Ön elég kreatív, kialakíthatja akár a saját egyedi kávézási szokásait is. Egy valami azonban egészen biztos: a kávé egészséges, és jótékony hatásait bárki megtapasztalhatja mindennapjai során.

A kávé fogyasztásával több betegség megelőzhető

A kávé gyógynövény, mely ténnyel a természetgyógyászok is tisztában vannak, ám, mivel élvezeti cikkről beszélünk, ezért alakulhatott ki a kávéfogyasztók körében erős függőség szervezetük és a koffein között.
Kétségtelen tehát, hogy az egészséges kávé mérték megtartása és betartása a kávéfogyasztó saját érdeke. Hiszen, ha ideális kávéfogyasztási szokásokat alakítunk ki, ha például nem cukrozzuk agyon kávénkat, akkor máris több betegség megelőzéséért tettünk. 
Hiszen a kávé „csodákra” képes. Amerikai kutatócsoportok ugyanis megállapították, hogyha valaki rendszeresen kávét iszik, az alzheimer-kór, a parkinson-kür, a 2-es típusú diabetes, a májgyulladás és sorvadás előfordulásának csökkenéséhez vezet. 
Ezen kívül megelőzően hat az asztmás rohamokkal kapcsolatban, miközben javítja a fizikai állóképességet, valamint a repülőutak alkalmával tapasztalt időeltolódások elviselését is nagyban megkönnyíti. 
A kávézási szokások a világon eltérőek. Ám hazánkban a kávéfogyasztási mérték jóval meghaladja az optimális értéket. Magyarán túl sokat kávézunk. Akkor is kávézunk, ha éppen nem muszáj. 
Az „éppen nem muszáj” esetén, ha csak a kávé ízére vágyunk, javasolt a csökkentett vagy koffeinmentes kávék fogyasztása. A Gimoka édes élvezetet nyújtó, habos, lágy ízű, csökkentett koffeintartalmú kávéja éppen olyan finom, mint a koffeinmentes.
Természetesen ezzel senkit sem akarunk lebeszélni az erőteljes és markáns kávéról, csupán az egészséges mérték megtartásának tényére úgy gondoljuk, hogy újból és újból fel kell hívni a figyelmet.

A kávé: meddig egészséges?

Ha Ön is szeretné megtapasztalni a Gimoka kapszulás kávé nem mindennapi, felemelő élményét, próbálja ki még ma, tapasztalja meg a saját bőrén ezt a különleges ízvilágot!
Külön jó hír, hogy a Gimoka kapszulás kávé nem csak jó árban kapható, nem csak minőségi termék, de még egészséges is. 
Mindenesetre a kapszulás kávé egészséges és több jótékony hatása is tudományosan ismert és elfogadott. Az amerikai egyetemek kutató csoportjai például megállapították, hogy a koffein szervezetbe történő bevitelekor az alzheimer-kór, a parkinson-kór, a 2-es típusú diabetes, a májgyulladás és sorvadás előfordulásának csökkenéséhez vezethet. 
A sportolók esetében pedig az a legoptimálisabb, ha a kávézást közvetlenül az edzés előtt iktatják be és nem is minden nap juttatnak be koffeint, hiszen a szervezet megszokva a hatást, egyre több mennyiséget követelnek, hogy ugyanazt a hatást elérjék vagy kiváltsák a szervezetben.
Ám az egészséges mérték megtartása kiemelten fontos. Nagy koffeinadagnak a kb. 300 mg feletti értéket tekintünk. Ilyen mértékű kapszulás kávé fogyasztása esetén már kézremegés, vértolulás, és szívtáji nyomás is könnyen előfordulhat.
Tudta például, hogy a sportolóknak edzés előtt javasolt elfogyasztani egy-egy csésze kapszulás kávét vagy éppen őrült vagy szemes kávét? Hiszen a teljesítménynövelésnek köszönhetően a sportolók így sokkal többet ki tudnak hozni edzéseikből. Nagyobb súlyokat képesek megmozgatni, gyorsabbá válik reakcióidejük, gyorsabb a gondolkozásuk.
A fent említett hatásokkal általában tisztában vannak az emberek és a kávéfogyasztók. Ám mi kapszulás kávénak még több előnyét és a szervezetre nézve még ennél is több pozitív hatását ismerjük.
Elsősorban a kapszulás kávéban rejlő hatás miatt szeretünk kávézni, lévén, hogy a koffein serkentő hatással van az idegrendszerre, a szívre, a véredényekre, miközben a vesékre is stimuláló hatással van, így vizelethajtó funkcióval is rendelkezik. 
Vajon miért szeretjük ennyire a kapszulás kávét? Miért szeretünk kávézni reggel, délben vagy este és egyáltalán miként válik a kávé és a benne lévő koffeint az életünk részévé?

BEJELENTKEZÉS
FACEBOOK
Híreink